Geri

1 Haziran 2023 Perşembe 11:30

Dünyaca ünlü ve alanlarında önde gelen seçkin bilim insanlarını kampüsümüzde ağırladığımız Rektörlük Ders Serisi'nin yeni konuğu bilim diplomasisi çalışmalarıyla tanınan Dr. E. William Colglazier oldu. Doktora çalışmasını teorik fizik alanında California Institute of Technology'de tamamlayan Dr. Colglazier, Institute for Advanced Study (Princeton University) ve Center for Science and International Affairs (Harvard University) başta olmak üzere çeşitli kurumlarda akademik çalışmalarını sürdürmenin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nda Bilim ve Teknoloji Danışmanlığı ve Ulusal Bilim Akademisi Direktörlüğü gibi görevler üstlenmiştir.

Rektörlük Ders Serisi kapsamında daha önce Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Peter Agre, Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Erik Jeppesen ve Eric Klopfer ile seminerler düzenlenmiştir.

DR. E. WILLIAM COLGLAZIER is Editor-in-Chief of Science & Diplomacy and Senior Scholar in the Center for Science Diplomacy at the American Association for the Advancement of Science (AAAS). He served as the fourth Science and Technology Adviser to the Secretary of State from 2011 to 2014. From 1994 to 2011, he was Executive Officer of the National Academy of Sciences and the National Research Council that provide independent, objective scientific advice on domestic and international policy issues. From 2016 to 2018, he served as co-chair of the Ten Member Group appointed by the U.N. Secretary General to advise on science, technology, and innovation for achieving the 17 Sustainable Development Goals of the UN 2030 Agenda.

 Dr. Colglazier is currently co-chair of the Global Science Diplomacy Roundtable of the National Academy of Sciences, Engineering, and Medicine and a member on the International Advisory Board of the Alexander von Humboldt Foundation. He received his Ph.D. in theoretical physics from Caltech in 1971, and prior to 1994 worked at the Stanford Linear Accelerator Center, the Institute for Advanced Study in Princeton, the Center for Science and International Affairs at Harvard’s Kennedy School of Government, and the University of Tennessee. He is a past chair of the Forum on Physics and Society and the Committee on International Scientific Affairs of the American Physical Society (APS) and a Fellow of the AAAS and APS. In 2015 he received the Joseph A. Burton Forum Award from the APS for “outstanding contributions to the public understanding or resolution of issues involving the interface of physics and society” and the Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon from the Government of Japan for “contributing to science and technology exchange and mutual understanding between Japan and the United States.”

DR. E. WILLIAM COLGLAZIER, "Science & Diplomacy" dergisi baş editörü ve "Center for Science Diplomacy at the American Association for the Advancement of Science (AAAS)" kıdemli bilim insanıdır. Dr. Colglazier, 2011-2014 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı dördüncü Bilim ve Teknoloji Danışmanı olarak görev yapmıştır. 1994-2011 yılları arasında, ulusal ve uluslararası politik sorunlara bağımsız ve objektif bilimsel öneriler sağlama hedefiyle ABD Ulusal Bilimler Akademisi ve Ulusal Araştırma Konseyi yöneticiliği yapmıştır. 2016-2018 yılları arasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından BM 2030 Gündemi 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi çerçevesinde bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında danışmanlık sağlamak üzere oluşturulan On Üye Grubu ortak başkanlığını yürütmüştür.

Dr. Colglazier, "Global Science Diplomacy Roundtable of the National Academy of Sciences, Engineering, and Medicine" ortak başkanlığı ve "International Advisory Board of the Alexander von Humboldt Foundation" üyeliği görevlerini sürdürmektedir. Doktora çalışmasını 1971 yılında Kaliforniya Teknoloji Ensitütüsü'nde (Caltech) teorik fizik alanında tamamlayan Dr. Colglazier, 1994 yılına kadar Stanford Doğrusal Hızlandırma Merkezi, Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü, Harvard Kennedy Okulu Kamu Yönetimi Bölümü'ne bağlı Bilim ve Uluslararası İlişkiler Merkezi ve Tennessee Üniversitesi'nde çalışmıştır. Amerikan Fizik Derneği (APS) Fizik ve Toplum Forumu ve Uluslararası Bilim İşleri Komitesi eski başkanı ve mevcut üyesidir. Dr. Colglazier, 2015 yılında "fizik ve toplum ara yüzüne ilişkin sorunların toplum tarafından anlaşılmasına ve çözümüne yaptığı olağanüstü katkılar" nedeniyle Joseph A. Burton Forumu Ödülü'ne ve "Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında bilim ve teknoloji değişimine ve ortak anlayışa yaptığı katkılar" nedeniyle Japonya hükümeti tarafından verilen "Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı" ödülüne layık görülmüştür.

SCIENCE DIPLOMACY FOR A SUSTAINABLE FUTURE

 Science can be a powerful tool to advance national and global diplomacy, and diplomacy can help to advance the worldwide scientific enterprise.  Science partnering with diplomacy, which can be called science diplomacy, has become increasingly important with the acceleration of the scientific and technological revolution.  An amazing array of new technologies have been created that offer great opportunities as well as pose significant threats and disruptions.  Science diplomacy is essential to realize the benefits and manage the risks. In 2015 when the countries of the world ratified the United Nations 2030 Agenda with 17 Sustainable Development Goals (SDGs), they created a political definition of “sustainable development.”  Harnessing science, technology, and innovation was viewed as essential to turn the aspirational rhetoric into real action, creating another need for science diplomacy.  We are now faced with significant setbacks coming from the pandemic, climate change, conflicts, wars, and other emerging social, economic, and environmental stresses.  While we cannot count on science alone to save us, science diplomacy can help manage these new challenges and provide technologies that can assist in operationalizing sustainable development to benefit all people and the planet.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN BİLİM DİPLOMASİSİ

Bilim ulusal ve küresel diplomasiyi geliştirmek için güçlü bir araç olarak karşımıza çıkarken, diplomasi  de uluslararası ölçekte bilimi ilerletmeye yardımcı olabilir. Bilimin diplomasi ile işbirliği yapması, diğer bir deyişle bilim diplomasisi, bilim ve teknoloji devriminin hızlanmasıyla birlikte her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. Etkileyici bir çeşitlilikte ilerleyen yeni teknolojiler geniş olanaklar sunarken, sorunları ve karmaşıklığı da beraberinde getirmektedir. Bilim diplomasisi bu bağlamda avantajların farkına varmak ve riskleri yönetmek açısından vazgeçilmez bir konumda bulunmaktadır. Devletler tarafından 2015 yılında "Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi" onaylandığında, "sürdürülebilir kalkınma" kavramına politik bir tanımlama getirilmiştir. Bilimin, teknolojinin ve inovasyonun kullanılmasının sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin iyi niyet söylemlerini somut eyleme dönüştürebilecek ana esas kabul edilmesi, bilim diplomasisine olan gereksinime yeni bir alan daha açmıştır. Günümüzde uluslararası toplum salgın, iklim değişikliği, çatışmalar ve savaşların yanı sıra sosyal, ekonomik, çevresel zorluklardan kaynaklanan ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunlara çözüm bulmanın yalnızca bilimin görevi olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bilim diplomasisi, sürdürülebilir kalkınmayı uygulanabilir hale getirecek teknolojileri sağlayarak ve karşımıza çıkan sınamaları yöneterek insanlığa ve yaşadığımız dünyaya yararlı olacak bir olanak sunmaktadır.

Perşembe, Haziran 1, 2023 - 11:30

VİDEOLAR

FOTOĞRAFLAR

KONUM

KKM

Latlong: 
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi

ETKİNLİK İLETİŞİM

ODTÜ Bilim İletişimi Ofisi

Telefon: +90 (0312) 210 7190

E-posta: big@metu.edu.tr

PAYLAŞ